Azienda Agricola Trabucchi, Illasi, Veneto
Azienda Agricola Trabucchi is een van de meest toonaangevende wijnbedrijven in het oostelijke deel van de Valpolicella. Ondanks het feit dat “slechts” sinds 3 generaties wijn wordt verbouwd door de familie Trabucchi hebben zij een indrukwekkende reputatie opgebouwd en zijn vrijwel al hun wijnen een of meerdere malen onderscheiden. Zo heeft de “gewone” Valpolicella 3 bekertjes gekregen in de Gambero Rosso en de Amarone 2003 zelfs 5 “grappoli” van de wijngids Duemila Vini. Wine Spectator vond deze Amarone goed genoeg voor 90 (!) punten. Kortom, Trabucchi timmert aan de weg. Onlangs werd een spiksplinternieuwe cantina in gebruik genomen die op indrukwekkende wijze in de berg “verstopt” ligt. Naast het wijnlandgoed dat door mw. Rafaella Trabucchi wordt bestierd is Giuseppe Trabucchi, haar echtgenoot, naast advocaat ook burgemeester van het dorp Illasi en lid van het consortium ter bescherming van de Valpolicella. Naast 21 hectare wijn, wordt ook nog
een voortreffelijke olijfolie gemaakt van de 6 hectare olijfbomen en is er voor de liefhebbers een grappa van amarone.
Wijnen
Alle producten worden op puur biologische basis gemaakt.
Valpolicella Terre di San Colombano |
€ 16,00 |
Deze rode wijn is gemaakt van de typische druiven van deze streek: Corvina, Corvinone en Rondinella, naast nog een aantal andere, minder bekende varieteiten. De druiven worden kortdurend gedroogd en de wijn rijpt 8-12 maanden op Frans eikenhout. In de neus valt het fruit op, alsmede tonen van tabak en vanille. In de mond presenteert de wijn zich fluweelzacht en heeft een lange finale. Deze wijn past uitstekend bij risotto, stevigere pastagerechten en natuurlijk bij hoofdgerechten op basis van vlees. |
Terre del Cereolo | € 23,50 |
Deze fraaie rode wijn wordt ook wel de kleine Amarone genoemd. Hij is gemaakt van de Corvina Veronese, Corvinone en Rondinella druiven, die 2 maanden indrogen en daarbij een kwart van hun gewicht verliezen. Daardoor ontstaat er een rode wijn met een intense neus van bosvruchten, bramen en rijpe kersen. In de mond is er een mooi evenwicht tussen de tannines en de zuren, met verder kruidige tonen en een lange afdronk. De wijn kan nog zeker 10 jaar bewaard worden en combineert uitstekend met vooral rood vlees en gevogelte. |
Amarone della Valpolicella |
€ 49,95 |
De absolute top van de Valpolicella, bekroond met 5 druifjes door een van de toonaangevende Italiaanse wijngidsen en met 90 punten in Wine Spectator. De wijn is voor 70% gemaakt van Corvina en Corvinone die een intense robijnrode kleur geven. De bereiding vindt plaats nadat de druiven de helft van hun gewicht verloren hebben door droging op bamboerekjes en door rijping op Frans eiken gedurende 24 maanden. De 2003, nog iets aan de jonge kant, is toch al evenwichtig met een brede smaakbeleving, waarin fruit, kruiden, koffie, chocola en peper. De tannines zijn soepel en leiden samen met de beschreven smaken tot een lange intense finale. Het is duidelijk dat deze wijn combineert met krachtige hoofdgerechten bij bijzondere gelegenheden. |
Amarone Riserva | € 79,50 |
Nec plus ultra is hier van toepassing. Lang gedroogde druiven vormen de basis voor deze Amarone, die verder een lange houtrijping en een lange flesrijping achter de rug heeft. Alleen in de beste jaren wordt deze wijn gemaakt. Volle weelderige neus met kersenaroma's, complexe smaak met lange afdronk zijn enkele karakteristieken van deze wijn, die nog jaren mee kan. En ssst, niet verder vertellen, maar hij is bij ons (iets) goedkoper dan bij de producent zelf. |
Recioto della Valpolicella | € 39,50 |
Van dezelfde druiven als de Valpolicella en de Amarone is deze rode dessertwijn een bijzondere beleving. Nog verdere uitdroging dan de druiven voor de Amarone leidt tot een wijn met veel restsuiker. De wijn wordt korter op hout gerijpt: slechts 8-10 maanden. In neus en mond is opnieuw een breed palet aan geuren en smaken herkenbaar, waaronder krenten, jam, pruimen, kaneel, vanille, vijgen en dadels. De wijn is geconcentreerd, perfect in balans tussen frisheid en zoetere tonen. Een wijn voor genieters, op zich of in combinatie met desserts waarin chocola voorkomt. |
Recioto di Soave | € 33,75 |
Deze wijn, beloond met de hoogste onderscheiding door de toonaangevende Gambero Rosso wijngids, is gemaakt van 100% Garganega druiven, waarvan ook “gewone” Soave wordt gemaakt. Die verliezen bijna 70% van hun gewicht door droging tussen september en januari (in de cantina van Trabucchi), waardoor ze een intense goudgele zoete witte wijn opleveren met rijp exotisch fruit in de neus en een fluwelen mondgevoel. Een “vino da meditazione”, zoals de Italianen het noemen: dus gewoon een klein glaasje na en rustig van genieten. |