frans
italiaans
engels
naar index;
naar wijnen frankrijk
wijnen italie
naar delicatessen;
persstemmen
bestellen
verkoop
naar contact
naar leveringsvoorwaarden
proeverij
Home - Wijnen Italië - Lidia e Amato

Lidia e Amato, Controguerra, Abruzzo

Lidia en Amato zijn de namen van de eigenaren van dit kleine wijnbedrijf in een dorpje in het noorden van Abruzzo, de streek die net als de Marche ingeklemd ligt tussen de Adriatische Zee en de hoge bergen van het Gran Sasso massief (tot meer dan 3000 meter!). Ideaal dus voor wijnbouw en dat doen ze zeer verdienstelijk, met als belangrijkste troeven de Pecorino druif voor witte wijn en de Montepulciano druif voor rode wijn (niet te verwarren met Vino Nobile di Montepulciano, het plaatsje in Toscane, die van Sangiovese druiven wordt gemaakt). Deze kleine Azienda Agricola is niet onopgemerkt gebleven voor de grote wijngidsen, want ze krijgen uitstekende beoordelingen van de toonaangevende Gambero Rosso gids. Zelf vielen we als een blok voor de levendige, frisse en fruitige witte wijnen en de stevige volle rode wijnen, allemaal genoemd naar hun kleinkinderen.

Wijnen

Palu’, Trebbiano d’Abruzzo DOC € 8,25
Strogele lichte witte wijn uit midden-Italie. Droog, fris en sappig. Ideaal als aperitief of bij vis, wit vlees en kazen.

Lidia, Controguerra Bianco DOC € 9,25
Fruitige en mineralige witte wijn met strogele kleur. Een blend van trebbiano, coccocciola en passerina druiven. Als aperitief, maar ook bij schaal en schelpdieren.

Greta, Pecorino – Colli Aprutini IGT € 11,50
Fantastische droge, maar intense en complexe wijn van 100% pecorino druiven, genoemd naar de schapen die hoog in de bergen grazen. Mooie structuur en zeer geschikt voor bij vis en wit vlees.

Daan, Montepulciano d’Abruzzo – Cerasuolo DOC € 9.25
De typische "Rosé" uit Abruzzo, vrijwel rood van kleur en gemaakt van de montepulciano druif. Fris en fruitig (aardbei) en lekker als aperitief, maar ook bij wit vlees en vis.

Forty, Montepulciano d’Abruzzo DOC € 9.25
Volle rode wijn met fruitige neus en volle sappige smaak. Lekker doordrinkwijn voor vele gelegenheden, zoals bij pizza of pasta.

Sebastian, Controguerra Rosso DOC € 11,95
Blend van Montepulciano, Merlot en Cabernet levert een wijn met een kruidige en fruitige neus en een volle sappige smaak. Voor bij wit vlees, kaas, paddestoelen of bij stevige visgerechten.

Riccardo, Montepulciano d’Abruzzo – Colline Teramane DOCG€ 13,50
Rijk en fruitig boeket kenmerkt deze stevige rode wijn. Kruidig in de smaak en een goede begeleider van wild, rood vlees en rijpe kazen.