frans
italiaans
engels
naar index;
naar wijnen frankrijk
wijnen italie
naar delicatessen;
persstemmen
bestellen
verkoop
naar contact
naar leveringsvoorwaarden
proeverij
Home - Wijnen ItaliŽ - Azienda Agricola Francesco Borgogno

Azienda Agricola Francesco Borgogno, Barolo , Piemonte

borgogno 1

francesco
Azienda Agricola Francesco Borgogno is een klein wijnbedrijf in Barolo. Dit is één van de meest illustere wijngebieden van Italië. In een heel klein gebied wordt een wijn van wereldfaam gemaakt. Doordat het zo’n klein gebied is, zijn de meeste bedrijven klein en kom je binnen de gemeenschap van wijnboeren dezelfde namen meerdere keren tegen. Francesco Borgogno is dan ook zeker niet de enige Borgogno in Barolo en La Morra, het belendende dorp. De hoofdmoot van de wijnen van Borgogno, uitsluitend rood uiteraard, wordt gevormd door de Barolo zelf. Zeer traditioneel gemaakt, dus met 3 jaar rijping op hout en dan nog een jaar op fles. Ook de oogst en de hele vinificatie zijn zeer traditioneel. Francesco maakt per jaar slechts 15.000 flessen Barolo en een klein deel van zijn druiven dient om de Nebbiolo te maken, ook al weer op uiterst traditionele wijze. Op dit moment zijn het de zonen van Francesco, die langzaamaan het familiebedrijf overnemen, maar de kwaliteit en het procédé zijn vooralsnog ongewijzigd en leiden tot een uitstekend resultaat.

Wijnen
NebbioloÄ 13,95
Helderrode wijn met opvallende “stallucht” in de neus. Het is een “trekkende” droge wijn met veel kracht, op dit moment nog wat gesloten, maar na carafferen of enige oudering zal deze zich openen en fluweelzacht worden. Zeer geschikt bij risotto of vleesgerechten.

Barolo Ä 28,50
Deze Barolo komt van een van de illustere heuvels in het kleine gebied waar wijnen de naam Barolo mogen dragen. De wijn wordt zeer traditioneel gemaakt met maar liefst 3 jaar houtrijping en nog een jaar flesrijping. De wijn is nu dan ook nog vrij jong om te drinken, hoewel dit wel al kan (ruim tevoren openen en decanteren). De wijn zelf is intens rood met veel vanille in de neus. In de mond is de wijn krachtig en gebalanceerd met een lange afdronk en is een goede begeleider vanrood vlees, wild en fondues en risottos.